BBCH – Fazy fenologiczne
Skala BBCH jest wykorzystywana w państwach Unii Europejskiej do identyfikacji fitofenologicznych faz rozwojowych roślin uprawnych. Skale BBCH wykorzystują system kodu dziesiętnego, który dzieli się na zasadnicze i drugorzędne fazy rozwoju roślin.
Skala BBCH dla drzew ziarnkowych (jabłoń i grusza)
Rozwój pąka 0
BBCH 00
Stan spoczynku, okres bezlistny: pąki liściowe i kwiatowe zamknięte i okryte ciemnobrązowymi łuskami
BBCH 01
Początek nabrzmiewania pąków (pąki liściowe), widoczne nabrzmiałe pąki oraz wydłużone łuski pąków z jasnymi przebarwieniami
BBCH 03
Zakończenie nabrzmiewania pąków, łuski pąkowe jasno zabarwione, pewne ich obszary gęsto pokryte włoskami
BBCH 07
Początek pękania pąka, widoczny zielony szczyt pierwszego liścia
BBCH 09
Zielony szczyt liścia około 5 mm poza łuskami pąkowymi
Rozwój liści 1
BBCH 10
Zielony szczyt liścia 10 mm poza łuskami pąkowymi, oddzielają się pierwsze liście
BBCH 11
Rozwinięty pierwszy liść (pozostałe dopiero się rozwijają)
BBCH 15
Rozwijają się kolejne liście, nie mające jeszcze typowej wielkości
BBCH 19
Pierwsze liście całkowicie wykształcone
Rozwój pędów 3
BBCH 31
Początek wzrostu pędu, widoczne osie rozwoju pędów
BBCH 32
Pędy osiągają około 20% typowej długości
BBCH 39
Pędy osiągają około 90% typowej długości
Rozwój kwiatostanu 5
BBCH 51
Pąki kwiatowe nabrzmiewają: łuski pąkowe wydłużone z jasnobrązowymi przebarwieniami
BBCH 52
Koniec nabrzmiewania pąków, widoczne jasnobrązowo zabarwione łuski pąkowe, częściowo gęsto pokryte włoskami
BBCH 53
Pękanie pąka, widoczne zielone końce liściowe osłaniające kwiaty
BBCH 54
Faza „uszu myszy” zielone końce liściowe 10 mm poza łuskami pąkowymi, oddzielają się pierwsze kwiaty
BBCH 55
Widoczne pąki kwiatowe
BBCH 56
Faza zielonego pąka, pojedyncze kwiaty oddzielają się (są ciągle zamknięte)
BBCH 57
Faza różowego pąka (jabłoń), białego (grusza), płatki kwiatów wydłużają się, działki kielicha lekko otwarte, płatki już widoczne
BBCH 59
Większość kwiatów z płatkami tworzy wklęsłą kulę
Kwitnienie 6
BBCH 60
Otwarte pierwsze kwiaty
BBCH 61
Początek fazy kwitnienia, otwartych około 10% kwiatów
BBCH 62
Otwartych około 20% kwiatów
BBCH 63
Otwartych około 30% kwiatów
BBCH 64
Otwartych około 40% kwiatów
BBCH 65
Pełnia fazy kwitnienia: przynajmniej 50% kwiatów otwartych, opadają pierwsze płatki
BBCH 67
Zasychanie kwiatów: większość płatków opada
BBCH 69
Koniec fazy kwitnienia: wszystkie płatki opadła
Rozwój owoców 7
BBCH 71
Powstały po przekwitnięciu owoc osiąga wielkość do 10 mm
BBCH 72
Owoc osiąga wielkość do 20 mm
BBCH 73
Początek opadania owoców (czerwcowe opadanie)
BBCH 74
Średnica owocu dochodzi do 40 mm, owoc podnosi się (faza T – spód owocu i szypułka tworzą literę T)
BBCH 75
Owoc osiąga połowę typowej wielkości
BBCH 76
Owoc osiąga 60% o typowej wielkości
BBCH 77
Owoc osiąga 70% o typowej wielkości
BBCH 78
Owoc osiąga 80% o typowej wielkości
BBCH 79
Owoc osiąga 90% o typowej wielkości
Dojrzewanie owoców 8
BBCH 81
Początek dojrzewania, wybarwianie się owocu na typowy dla danego gatunku kolor
BBCH 85
Zaawansowane dojrzewanie, barwa owoców bardziej intensywna
BBCH 87
Owoc dojrzały do zbioru
BBCH 89
Owoce dojrzałe do konsumpcji, posiadają typowy smak i jędrność
Zamieranie liści 9
BBCH 91
Zakończony wzrost pędów, rozwinięte pąki szczytowe, ulistnienie ciągle żywo zielone
BBCH 92
Liście zaczynają się przebarwiać
BBCH 93
Początek opadania liści
BBCH 95
50% liści przebarwionych
BBCH 97
Wszystkie liście opadły
BBCH 99
Zebrane owoce, okres spoczynku